Избрани Новини

90 души повече ще получават грижа от личен асистент в Благоевградско

Програмата започва от месец април

Около 190 души в неравностойно положение от община Благоевград ще получават грижи от социални асистенти в домовете си, съобщава БНТ. Програмата започва от месец април и ще продължи близо 2 години. Социалните асистенти ще се грижат не само за хора в неравностойно положение, но и за самотно живеещи възрастни хора. Проектът „Център за услуги в домашна среда” е на стойност около 500 хиляди лева и се финансира от оперативна на програма „Развитие на човешките ресурси”.

Емил Якимов живее в благоевградското село Покровинк и е напълно незрящ. Казва, че като председател на Организацията на нерзрящо-глухите хора в Благоевград е ангажиран с придвижване на много документи и работа с институции. Надява се от следващия месец да има личен асистент, който да се грижи за него поне 4 часа на ден, какъвто е максималният брой часове по програмата.

"Такава ми е работата, че даже такива хора трябва да има поне 8 часа. Сега, ако не работя, да чакам така да е 4 часа"- Емил Якимов.

За да бъдат обхванати по програмата повече хора, за тях ще се грижат асистенти само по 2 часа на ден. Изключение ще правят само напълно неподвижните и незрящи хора.

"За такива хора се грижат близките им, те наистина се грижат 24 часа, просто ние по този проект ще платим, като работни 4 от тях", каза Милена Донева.
"Няма възможност за повече?"
"Да."

До преди месец около 100 души в неравностойно положение от Благоевград са получавали грижи от лични асистенти. От следващият месец обаче те ще бъдат с 90 повече, обясниха още от Общината в Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов