Избрани Новини

Чужденци се дивят на уникални гласове в Сатовча

Високото пеене е характерно само за две села – Сатовча и Долен

Все повече туристи от страната и чужбина бият път до Сатовча, за да чуят уникалните изпълнения на групата за високо пеене. Певиците към местното читалище „Св. св. Кирил и Методий" пленяват с таланта си гостите на общинския център.

„Те са нашата гордост, високото пеене е характерно само за две наши села – Сатовча и Долен. Никак не е случайно, че групата за високо пеене бе сред кандидатурите на България за ЮНЕСКО за представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство", твърди кметът на общината Арбен Мименов. Той разкри, че от няколко години е сформирана певческа група от млади момичета, които изучават този вид пеене, за да се запази и остане като уникат в историята на региона.

Групата за високо пеене непрекъснато пътува в страната и зад граница на различни музикални надпревари. Дори експерти остават удивени от таланта на певиците. Всички гости на общината са впечатлени, за тях е страхотна атракция да слушат изпълненията, уверяват местните хора. В последните четири години името на групата, която от десетилетия твори и усъвършенства изключително рядко срещания стил за високо пеене, нашумя, тъй като най-после й се даде възможност за изява. „Подобен състав съществува от 1945 г. Самото високо пеене се е получило, докато невестите са се трудили на полето и са се надпявали", споделят самодейките.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов