Каменоломна троши безценни артефакти край Сатовча

Благоевград Лайф

27-06-2015, 12:03

Снимка:

bTV

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

В МК не знаели, макар да са алармирани от експерти още преди две години

Добивът на облицовъчен скален материал около Сатовча се извършва не само без контрол, но и без отношение към ценните археологически находки в района - некропол, култово съоръжение и други безценни древни артефакти, които се разрушават, алармира bTV.

Находките, до които стигат греблата на булдозерите, датират още от VIII век пр. Хр. Преди 2 години инспекторите от Министерството на културата Атанас Койчев и Васил Мутафов алармират за проблема. Открити са натрошени кости, части от шлемове и др.

Експертите твърдят, че цялостно археологическо проучване така и не е направено, а всички находки са открити или случайно, или след пресечени иманярски набези. Кметът Арбен Мименов коментира, че секретарката му наистина е дъщеря на известен местен иманяр, който обаче от 12 години не се занимавал с това.

"Пускат се булдозерите...и кофата на булдозера разрива тънкия слой и отдолу се появяват най-вече гробове, некрополи с много богати погребения. Видяхме два разбити гроба току-що и понеже са били много ниско културни разбивачите, имаше парчета от шлема и бронзовите наколенници и също така натрошените кости на покойника", разказа Мутафов.

Според него разровените площи са огромни, един от терените за проучване е 125 квадратни километра: "И там са ставали големите безобразия и големите бели".

Експертът предложил Министерството на културата да направи спешна проверка и да започнат разкопки. Това никога не се случило, а инспекторът бил уволнен.

Пред bTV от Министерството на културата заявиха, че нямали никакви сигнали за унищожаване на археологически обекти в Сатовча. За разлика от тях в Националния исторически музей знаят, че на мястото, където незаконно се добиват камъни, има ценни находки.

"Очевидно там има живот още от най-ранно време, може да се очаква, че има и други обекти, например селища, не само некрополи", подчерта главният уредник на отдел "Археология" към НИМ д-р Любава Георгиева.

Във витрините на НИМ се съхраняват уникални гривни, огърлици и фибули, а най-ценни от този регион са уникалният тракийски шлем и наколенници на повече от 2600 години. Безконтролният добив се извършва под покровителството на местната власт, допълва bTV.

Законът възлага на кметовете контрол и върху добива на подземни богатства, и върху иманярството. А кметовете или трябва да правят проверки, или да разчитат на концесионерите да си признаят, когато попаднат на ценни находки.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"