Избрани Новини

Фронтекс: Допустимо е миграционната криза да засегне и България

Договорили сме с Гърция механизъм за ранно предупреждение, ако се появи натиск на браздата, каза Митов

Предприетите мерки от европейските страни за блокиране пътя на бежанците могат да доведат до появата на нови маршрути. Това заяви в интервю за френския вестник "Монд" Фабрис Леджери, ръководител на агенцията на ЕС за контрол на границите Фронтекс, предаде БГНЕС.
От началото на годината се наблюдава увеличение в потока от нелегални мигранти през зоната на Централното Средиземноморие. Не става дума само за сирийци, а и за представители на различни страни от Западна Африка и страни на юг от Сахара. Възможно е в близко бъдеще да възникнат нови маршрути, по които потоците мигранти ще се насочват към Европа. От Фронтекс не изключват потокът да се насочи към Албания през Адриатическо море до Италия.


Според експерта друг маршрут може да се появи през Черно море. "Не можем да изключим миграционната криза да засегне и България", заяви той. И добави, че Фронтекс работи със страните, които могат да станат нов маршрут за мигрантите. Според експерта, основната трудност на този етап идва от "липсата на координирана политика на европейско ниво".


С Гърция сме договорили механизъм за ранно предупреждение, ако се появят данни за увеличен миграционен натиск по границата между България и Гърция, стана ясно вчера от изявление на българския външен министър Даниел Митов в кулоарите на парламента. Такъв до момента няма, изтъкна първият ни дипломат. На въпрос има ли рискове за България при затварянето на т.нар. Балкански път на мигрантите, Митов отговори: "При такава ситуация никой не е застрахован". Той обаче подчерта, че страната ни е подготвена да посрещне всякакви рискове.


Външният министър успокои, че за момента няма поводи за притеснение. Според него е много важно да не се допуска мигрантите да минат и по други маршрути, след като се затвори Балканският път. Такива възможни са българо-турската и гръцко-турската сухопътни граници, както и Черно море.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов