Избрани Новини

Полиция и армия проведоха съвместно учение "Граница 2016"

На учението присъства премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова

Военни и полиция проведоха съвместно учение "Граница 2016" в зоната за отговорност на граничното полицейско управление Петрич, предаде БНР. Учението беше съвместно между Министерствата на отбраната и на вътрешните работи с цел да се провери готовността за реакция при нова миграционна вълна. 
На учението присъства премиерът Бойко Борисов заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, както и областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов и представители на местната власт.

Целта на учението беше силовите структури да бъдат подготвени да посрещнат засилен миграционен натиск, обясни по-рано Борисов и подчерта: "Именно затова го правим това учение на границата - за да сме подготвени за най-тежки ситуации и да сме проиграли всички възможни варианти, включително и със затваряне на КПП-то при мигрантска вълна или натиск от гръцка или македонска страна. Но българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички мерки и че сме подготвени за най-тежък сценарий. Много добра стиковка между МВР, нейните сили, "Гранична полиция", "Жандармерия" и съответно нашите Военновъздушни сили и бригадите, които са тук. Няколко стотин човека са дислоцирани в момента - над 400 и от армията, и от жандармерията, и от полицията. Те ще стоят постоянно тук. Разиграни бяха всички възможни варианти - проиграни са всички възможни места, като диги, където бежанци или нелегалните имигранти могат да заобикалят",  допълни премиерът.
"Основната цел беше в реална ситуация да видим разположението на силите, как изпълняват основните задачи и как са координирани усилията,  допълни Бъчварова и поясни: "Това е ситуация, която е нова, и от тук нататък трябва да развиваме умения, за да можем да действаме синхронизирано. На базата на това, което видяхме в момента, можем да доразвием нашите планове и да гарантираме на българските граждани, че ние сме в пълна готовност да реагираме дори и при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти, добави Бъчварова.

"Това, което видяхме в рамките на един час, съдържаше няколко ситуации, които са възможни, включително и оказване на помощ, както и спасяване на пострадали хора. Можем да гарантираме на българските граждани, че сме в пълна готовност да реагираме, дори при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти",  коментира премиерът Борисов, като изрази задоволство от бързата реакция за организацията на учението.

"Учението "Граница 2016" беше подготвено в изключително кратки срокове", допълни генерал-лейтенант Попов, който също отчете отлично взаимодействие между силите:"Това е само началото - продължаваме с колегите от МВР и ще направим всичко възможно да си взаимодействаме по начина, по който се изисква от нас".
В учение "Граница 2016" участваха общо 50 единици специализирана техника, а три хеликоптера кръжаха над и около сградата на ГКПП "Кулата“. По-рано движението на граничния пункт в двете посоки беше спряно за час.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов