Избрани Новини

Нашенец от Германия помогнал на бай Асен от Церово

Пратил парите на личната сметка на кмета на Церово

Възрастен мъж от благоевградското село Церово беше глобен за незаконна сеч с 220 лева. Отсеченият дъб бил изсъхнал и се намирал в собствената му нива. За да плати глобата бай Асен се принудил да продаде магарето си. Оказало се, че потърпевшият не е извършил престъпление, а за грешката ще бъде компенсиран от горското стопанство, съобщи БНТ.

В нивата на 70-годишният Асен Канджиев имало изсъхнал дъб и той решил да го отсече. Казва, че дървото било около два метра високо с хралупа. Натоварил го на магарето си, за да превози дървесината, но след няколко метра го спрели горски служители, които му съставили акт и го глобили със 110 лвва.

Асен Канджев: "Че карам 15 куб. см. дърва без разрешително и без марка на дървата. Аз не съм знаел, че е имало такъв закон от собствената нива да искам разрешение. Къде да ида да го търся аз горския за една дъбичка?"

След около 2 месеца Асен получава известие за още една глоба, защото нямал разрешително за сеч.

Асен Канджев: "Аз си направих сметка - като ида да дам 100 лева и още 10 лева комисион - 220 лева ми излиза глобата. Аз си продадох магарето, платих първата глоба, за втората - направих жалба и отидох да се жалвам".

Случаят се разчува в селото, разпространява се и в социалните мрежи. Българин, който от години живее в Германия, решил да помогне на мъжа и се свързал с кмета.

Лефтер Едипов - кмет на Осеново: "Той ми каза „Ще му помогна на тоя човек, да му платя глобите" и буквално вчера съм получил на сметка, на мое име, снощи връчих на бай Асен 150 евро. Благодаря на този човек, че е толкова добър".

От горското стопанство направили проверка на случая и решили, че актът е некоректен и необективен. Директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов каза, че бай Асен ще бъде обезщетен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов