Избрани Новини

Няма незаконна сеч на жителите от Церово, показа проверката

Няма пропуски в снабдяването с дърва на жителите от селото

Няма пропуски от страна на ТП „ДГС Благоевград” при осигуряването на дърва за огрев на местното население от село Церово, показа проверката на Югозападното държавно предприятие.

През 2015 г. от предвидените общо за територията на стопанството 1202 куб. метра са добити 944 куб. метра. И въпреки, че кметът на село Церово миналата година не е представил списък на лицата, нуждаещи се от дърва, са заложени 61 куб. метра и реално добити и отчетени - 31 кубика, съобщава БНР.

Същевременно статистиката на съставените актове в района на благоевградското териториално поделение сочи, че близо 1/3 от нарушенията са в землището на с. Церово, като изцяло практиката е да се транспортират незаконно добитите дърва на самар с магарета.

Проверката на ЮЗДП показа също, че цялата актова преписка за констатирани на 14.01.2015 г. нарушения от жителя на с. Церово Асен Канджев, който продал магарето си, за да плати глоба за незаконна сеч на изсъхнал дъб в собствената му градина, е изготвена некоректно и необективно. Актовете са съставени от горския надзирател Пламен Александров и старши лесничея инж. Костадин Мадолев. Но отговорност за това има и директорът на ТП „ДГС Благоевград”, който своевременно не е проверил изложените факти и обстоятелства.

Единият от актовете е за сеч на немаркирани дървета от зимен дъб в размер на 0,15 пространствени куб. метра, а другият – за сеч без издадено позволително. Посочено е, че нарушителят е заловен на мястото на сечта, което не отговаря на истината. Горските служители спират Асен Канджев с натоварените на магарето дърва за огрев в края на селото, до гробищния парк, като същите не са маркирани с марка и лицето няма документ за тях.

"Очаквам писмени обяснения от горските служители, след което ще предприемем действия за налагане на наказания. ЮЗДП ще възмезди Асен Канджев по начин, предложен от него”, заяви директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)