Трябва ли децата да учат в една смяна?

Идеята за обучение в една смяна не е нова

8:30 сутрин е най-нормалният час за започване на учебни занятия. Двусменната форма на обучение е финансово неизгодна. Загубите са свързани с това, че държавата плаща за учебни часове, които са с ниска ефективност. Това заяви в студиото на "Денят започва" на БНТ Марияна Банчева от Института за прогресивно образование и бивш заместник-министър на образованието.

Според нея всички сме длъжници на децата и образованието като цяло.

Идеята за обучение в една смяна не е нова, важни в този процес са министерството на образованието и общините. В големите градове също съществуват неравномерно натоварени сгради. Включително в София има училища, които стоят с празни етажи по време на учебен процес, коментира Банчева.

Според нея при интересно обучение и 60 минути са малко, регламентирането на продължителността трябва да се управлява от самите училища.

Банчева каза още, че ако има дългосрочна политика от правителството в тази сфера, решението за учене в една смяна лесно би било въведено. Директорите пък биха били против ако се намалят приходите, с които да се осигури качествен учебен процес.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"