Избрани Новини

Банско връща славата на Стария квартал

За целта ще се обогати с търговски улици и занаятчийски ателиета

Старият квартал край 182-годишната църква "Света Троица" в курорта Банско да се превърне в туристическа атракция. Това е приоритет за ръководството на общината, която иска да развие центъра на града, пише „Стандарт“. Защото в момента центърът е в горната част на населеното място, около начална станция на лифта, където се тълпят туристите. За целта Старият квартал ще се обогати с търговски улици, със занаятчийски ателиета.

"Искаме да върнем гостите в автентичното Банско. Беше трудно, но се справихме с изготвянето на Общ устройствен план на община Банско. По този начин гарантираме визията на града за години напред, както и регламент за неговото развитие", твърди градоначалникът Георги Икономов.

Общината и туристическият бранш искат да наложат марка "Уникално Банско" за заведения, в които обзавеждането е в бански стил, сервитьорите са с традиционни носии, слуша се народна музика от нашия край, предлагат се бански гозби и специалитети. За да знаят туристите къде могат да усетят истинския дух на Банско.

"Трябва да дадем тласък на земеделието и животновъдството. Готвим проект за хидромелиоративна система, да осигурим поливане на земеделските площи. Не приемам липсата на каквито и да е производства в хранителната промишленост – няма фирма, която да прави бански колбаси, няма мандра, няма хлебопекарна", казва Икономов.

Общината ще стимулира всяко бизнес начинание в тази посока. Защото пазарът само в града за храни е огромен и със сигурност подобно предприятие ще е на печалба.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)