Избрани Новини

Продължава кинопанорама "Snow cinema – филми за ски и сноуборд” в Банско

Програмата включва 12 филма от Австрия, Италия, Франция, Съединените щати и Аржентина

Трети ден от 18:00 часа в киносалона на Посетителския информационен център в курортния град Банско продължават прожекциите на едни от най-добрите филми за зимни спортове – спускания на олимпийско ниво, наситен с адреналин фрийрайд, скикайт и смразяващи линии.

Организаторите от община Банско и сдружение “Международен фестивал на планинарския филмса подготвили програмата, която включва 12 филма от Австрия, Италия, Франция, Съединените щати и Аржентина.

Публиката ще може да се наслади на невероятни места за ски и сноуборд като Курилските острови в Тихия океан (Руската федерация), Гренландия, Скалистите планини в Северна Америка и Алпите.

Ще бъде представен и филм за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, тренирал първи италианските скиориот националния тим.

Освен това ще има и скиорски кадри в Андите – чак от началото от 30-те години на XXвек, монтирани във филма „Песен, изгубена в снеговете“.

Входът за всички прожекции ще бъде свободен.

Програмата днес включва следните заглавия:

18.00-18.26 – “Антагонист” (Франция, 2014, Микаел Бимбо, Уилям Коше, 26’/ “Antagonist” France, 2014, Mickael Bimboes, William Cochet, 26’)

https://www.youtube.com/watch?v=M2cVaCw4OAw  

Филмът “Антагонист”, чиято премиера бе на 28 ноември 2014 г. в парижкото кино “Арлекин”, е плод от съвместната работа на двама фрийрайдъри – Микаел Бимбо и Уилям Коше. Техните възгледи за ските се различават, но любовта им към планината е еднаква.

18.26-19.39 – “Песен, изгубена в снеговете” (Аржентина, 2014, Франсиско д’ Еуфемиа, 73‘/ “Canción perdida en la nieve”/ “Song lost in the snow”, Argentina, 2014, Francisco d' Eufemia, 73’)

https://www.youtube.com/watch?v=BaQlJoUWpU0&ab_channel=FranciscoD%C2%B4Eufemia 

В началото на 50-те години на ХХ век група мъже и жени от различни краища на света се събират в Сан Карлос де Барилоче, в подножието на Андите, и поставят началото на аржентинското планинарско кино. Душа на групата е знаменитият скиор Густав “Гуци” Ланчнер от австрийско-немски произход (1910-2011) – световен шампион в дисциплината спускане през 1932 г. в Кортина дАмпецо и вицеолимпийски шампион в алпийската комбинация от зимните игри в Гармиш Партенкирхен през 1936 г. , брат на Хелмут Ланчнер (1909-1993) – световен шампион по спускане през 1939 г. в Закопане, човек с обширни познания и опит, придобит от съвместната му работа с Лени Рийфенщал. Само за пет години са създадени няколко документални и един игрален филм, наречен “Снежна песен”. Но последният претърпява търговски провал, а оттам и цялото начинание. Ентусиазмът секва и мнозина се връщат по родните си места. С течение на времето споменатите филми са забравени – въпреки впечатляващото си техническо ниво и невероятните сцени с участието на скиори и алпинисти, като Динко Бертончель (роден през 1928 г. в Словения), Джино Пертиле, Гуци Ланчнер. Филмът разказва историята на тези хора, като се стреми да проникне в различни аспекти на живота им. Но преди всичко да извади тях и делото им от забвение.

19.40-19.55 – почивка

19.55-20.08 – “Последната граница” (Австрия, 2015, Флориан Алберт, 13’/ “Die letzte Grenze”/ “Last frontier”, Austria, 2015, Florian Albert, 13’)

https://vimeo.com/135863908  

Фло Оурли и малък екип от сноубордисти се отправят към едно от най-дивите места на нашата планета. Островът в Северния Атлантик е като казан на капризна вещица, в който се “варят” четирите елемента на величествената природа – земя, въздух, вода и огън. Там четиримата екстремалисти се спускат по няколко смайващи, спиръщи дъха линии. Но най-ценно е затвърждаването на приятелствата – нещо, което може да се случи само в Исландия.

20.08-21.01 – “Каране 4000” (Италия, 2015, Мишел Домен, 53’/ “Riding 4000”, Italy, 2015, Michel Domaine, 53’)

https://vimeo.com/101621728

Спийд-райдингът е впечатляващо съчетание между ски и парпапланеризъм. Малкото “хвърчило” позволява с лекота да се прехвърква над особено опасните, непреодолими със ски участъци, предизвиквайки спиращи дъха емоции. Лука и Матия с малко пари, но с огромна страст се впускат в приключението да се спускат и летят по склоновете на върхове с височина над 4000 метра в най-високия масив в Европа – Алпите. Това е тяхната история. Историята на първата в света трилогия от спускания спийд-райдинг от Монблан, Монте Роза и Матерхорн, която разказва за спортни амбиции, скорост, планини и страст. Но в крайна сметка за най-важното – приятелството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов