Избрани Новини

Безсрочна блокада на всички гранични пунктове между България и Гърция (обновена)

Това обявиха Илиян Филипов и Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи

Днес в 10:00 часа сутринта превозвачи започват безсрочна блокада на всички гранични пунктове между България и Гърция, обяви пред Дарик Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи. Шофьорите настояват за пълно отваряне на границата без часово ограничение и са категорични, че протестът им ще продължи, докато гърците не вдигнат блокадата напълно. До момента не са се състояли преговори между България и Гърция в търсене на изход от ситуацията на границата.


Българските превозвачи ще затворят всички гранични пунктове по границата с Гърция. Това каза пред Фокус Ангел Траков, член на УС на Съюза на международните превозвачи. По думите му тази стъпка се предприема, защото превозвачите вече нямат друг полезен ход. Траков бе категоричен, че с блокадите българската икономика търпи огромни загуби. Той не изключи възможността отново да се стигне до напрежение.


"Българското правителство полага достатъчно усилия, за да се реши проблема. Доколкото имам информация от министър Митов и от министър Московски, Бойко Борисов като премиер, е разговарял няколко пъти с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който е казал, че няма влияние над протестиращите земеделски производители. От гръцка страна казват, че не могат да преговарят с фермерите и реално българското правителство няма с кого да преговаря. Заместник-министърът преговаряше с шайка пияни фермери миналата седмица, за да се отвори графика", коментира Ангел Траков. Той подчерта, че това е абсолютно патова ситуация и българските превозвачи не знаят кого да упрекнат за случващото се. По думите му единствената надежда е да се търси подкрепа от Европа. Според Траков протестите на гръцките фермери, които вече са ежегодни, съсипват българската икономика, която и без това е затруднена. "Българските превозвачи са твърдо решени да търсят правата си", подчерта Ангел Траков.


Блокиран за движение е ГКПП "Капитан Петко войвода - Орменион". Това съобщи за Агенция Фокус говорителят на ГД "Гранична полиция" Лора Любенова. Движението на пункта е преустановено към 08:15 часа.През ГКПП Кулата - Промахон не преминават никакви превозни средства. Превозните средства не са пропускани от стачкуващи на гръцка територия вече близо два дни.През ГКПП Илинден - Ексохи преминават леки автомобили, микробуси и автобуси. През другите пунктове на българо-гръцката граница трафикът се осъществява нормално.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов