Избрани Новини

Ангел Джамбазки: Гръцкото правителство да прекрати незаконната блокада

Евродепутатът е изпратил спешно писмен въпрос до Европейската комисия

"Тази наглост започва вече да минава всякакви граници. Гръцкото правителство е задължено да прекрати незаконната блокада на граничните пунктове от тяхна страна. Това, че не го правят, на мен ми говори, че те бягат от своята отговорност и не искат да имат вътрешнопартийни  политически разправии, но това си е изцяло техен проблем. Не ме интересува как ще протестират гръцките граждани. Уважавам тяхното право на протест, но не когато то е за сметка на нашите сънародници.“, заяви българският представител в Европейския парламент и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки днес в Благоевград, съобщи dariknews.

Според него вината е изцяло на гръцкото правителство, което "скандално нарушава поне един международен договор- договорът от Лисабон от 2007 г. в частта му за свободно предвижване на стоки, капитали и хора през държавните граници".
"2009 г. сметките на Българската стопанска камара са за нанесени щети на българската икономика в размер на 30 млн. евро. 2010 година щетите се изчисляваха на по 10 млн. евро загуби на ден за икономиката ни. Много български превозвачи и транспортни фирми са блокирани заради протестите и понасят щети в размер на милиони евро без да имат никаква вина“, коментира Джамбазки.

Евродепутатът заяви, че е изпратил спешно писмен въпрос до Европейската комисия в две точки: мерки, които ще вземе Комисията да накаже поведението на гръцкото правителство и способите, по които ще бъдат изчислени компенсациите за България, които трябва да бъдат изплатени на българската икономика, на българския бизнес и предприемачи. Джамбазки очаква да получи отговор на запитването си идната седмица.
"Никой не може да даде прогноза до кога ще продължат протестите в Гърция освен една– когато им кажат, че пенсиите няма да бъдат под 2000 евро ще има "Охи". Говорих с гръцки колеги и те прогнозират предсрочни избори отново и отново.", заяви още Джамбазки.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)