Избрани Новини

Спи ли гората през зимата?

Отговор потърсиха кюстендилски ученици

Спи ли гората през зимата? На този въпрос потърсиха отговор учениците от Природоматематическа гимназия  „Проф. Ем. Иванов“,  5-то ОУ „ Хр. Ботев“ , ОУ „Иван Вазов“ в  Кюстендил, които заедно с биолога Ирина Герасимова, зоолога Росен Мирчев и представител на ТД „Осогово“ се отправиха към вековната букова гора при село Граница. Началната им точка бе Граничкият манастир „Свети Лука“. След малко снимки пред манастира групата потегли към гората.

Въоръжени с фотоапарати, бинокли, тефтер и молив младите еколози, участници в проект „Зелена директна линия“ тръгнаха да проучват, откриват и изследват гората. Много от животните прекарват зимата в летаргичен сън. Заспиват и насекомите. Бръмбарите, пеперудите, скакалците, които цяло лято са летели на воля, вече са се скрили в потайни места и ако не сте наблюдателни, никога няма да ги забележите. Едни от тях са се заровили в земята, други се крият под кората на дърветата.

Колко много следи, оставени в снега говорят за обитателите й. Таралежът се е заровил в опадалата шума, после снегът го е дозавил. Катеричката си е напълнила хралупата с орехи и лешници през есента и сега е безгрижна. Тя само скача от клон на клон и се радва на зимата. Умори ли се, подремва и пак отново на игра. Там някъде се чува вълчи вой, лай на лисица. Сърните, елените и зайците са нащрек. Единствено бързият бяг ги спасява от гибел. Гладни врабчета цвърчат. Гугутките гукат, врабчетата вдигат врява, когато трябва и не трябва. За птиците, зимуващи у нас, не е страшно — като поразровят снега, намират семена. А за горските обитатели лесовъдите поставят специални хранилки. Посещават ги не само птици, а и животни: сърни, елени, зайци. В тях за всекиго има по нещо — семена, сено, моркови, картофи.

Повечето дървета и храсти са с голи клони. Така по-лесно се забелязват пустите гнезда. По клоните има листни и цветни пъпки. От тях напролет ще се развият нови листа и цветове. Зеленеят се само иглолистните дървета – бор, ела. През зимата само те единствени са зелени, а скрежът по тях блести като новогодишна украса. Не се чува песента на пойните птици, защото те са отлетели на юг.

„У нас зимуват врабчета, синигери, врани, гарги, свраки, кълвач и др.  От бозайниците могат да се видят зайци, лисици, катерички, сърни, елени, диви прасета, вълци и чакали. Мечката, таралежът и змията спят зимен сън. Някои животни сменят козината си със зимна – по-пухкава и топла“ –  разяснява атрактивният водач.

Тази ваканция ще е запомняща за всички участници в проекта. Предстоят още три похода и семинари и младите еколози ще научат още много неща.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов