Избрани Новини

На семинар в Осогово ученици изследваха биоразнообразието

Целта е да се повиши осведомеността и да се създаде връзка на децата с природата

Туристическо дружество „Осогово“ - Кюстендил проведе в планината Осогово първия семинар в партньорство с 5 ОУ „ Хр. Ботев‘, 4 ОУ „ Иван Вазав“ и Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“ – Кюстендил. Той е продиктуван от основните предимства и възможности, с които разполага община Кюстендил.

Част от защитените територии /планина Осогово, Земенски пролом и Полскоскакавишки водопад/ са много добре проучени, докато други /„Ючбунар”, резерват „Църна река”, „Вековна букова гора” край село Граница, Конявска планина/ са изследвани по-слабо и не са толкова популярни сред местната общност. Именно това състояние на „бяло петно” е предимство, което предоставя възможност да бъде привлечен „откривателския“ интерес от страна на децата и младите хора към тези уникални територии.

Голяма част от хората не познават защитените територии, защитените растения и животни и често ги унищожават без причина. Ето защо целта е да се повиши осведомеността и да се осигури пряка връзка на децата и младите хора с природата чрез дейности, свързани с изучаване и опазване на биоразнообразието и застрашените видове в региона и създаване на предпоставка за устойчиво развитие в тази област, коментираха от ТД „Осогово“.

Двадесет деца от партньорските училища слушаха интересните лекции, изнесени от биолозите Росица Везенкова и Василка Кръстева. С много снимков материал и презентации те бяха запознати със застрашените видове в региона, начина на поведение и опазване на биоразнообразието в защитените територии.Под формата на забавни игри, пъзели и тестове те провериха своите придобити нови познания.

Най-интересна беше практическата част от заниманията, когато, въоръжени с фотоапарати, бинокли и тефтери, те се превърнаха в истински „откриватели“. Бяха направени много снимки на все още неизвестни им досега растения, стъпки на животни и птици.

Накрая всички участници в семинара получиха сертификат за участие, съобщава infomreja.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов