Избрани Новини

Затворен офис за детски ваксини разгневи лекарите в Петрич

Веднага изпратиха възражение до директора на РЗИ - Благоевград

Офисът на Регионалната здравна инспекция в Петрич, в който се доставят и съхраняват ваксините за деца, е закрит, информира kmeta.bg. За решението дейността му да бъде преустановена личните лекари са информирани по скайп миналата седмица. Те негодуват и недоумяват върху каква нормативна база се стъпва за затварянето на кабинета. Джипитата от южния град остро възразиха срещу това, защото ще трябва да пътуват до Сандански, за да се снабдяват със задължителните ваксини за малките си пациенти.

Личните лекари веднага изпратиха възражение до директора на РЗИ - Благоевград, областния управител, здравното министерство, Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според тях закриването на кабинета ще доведе до допълнително им натоварване - времево и финансово. Опасенията са, че по този начин ще се влоши изпълнението на програмата за профилактика и имунизация на подлежащите групи. Най-уязвими от тях остават обаче децата.

"Проблемът с ваксините за деца в Петрич ще бъде решен. Готов съм на диалог и ще съдействам по всякакъв начин родителите и личните лекари да бъдат удовлетворени", заяви в четвъртък директорът на РЗИ-Благоевград д-р Михаил Кметски. Той уточни, че политиката на здравното министерство е да се върви към централизация на подобни дейности. Все пак остава да работи офиса за ваксини в Сандански, който е отдалечен само на 24 км от Петрич.

"Другият основен мотив е, че в Сандански ваксините се приемат от лице с висше медицинско образование и това е д-р Бухова, която най-добре може да отговаря и контролира този процес", заяви д-р Кметски.

Той подчерта, че ще изложи мотивите си за това решение в официално писмо до личните лекари в Петрич.
Въпреки това директорът на РЗИ бе категоричен, че ще съдейства проблемът да бъде решен.

„Ако джипитата се затрудняват да си получават ваксините от Сандански, то аз съм готов да организирам доставянето на ваксините в МБАЛ „Рокфелер“ в Петрич”, обеща шефът на РЗИ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)