Избрани Новини

Петричката болница е с над 3 милиона дългове

Скоро предстои конкурс за нов управител на лечебницата

МБАЛ „Рокфелер" в Петрич има задължения от над 3 милиона лева. Това разкри кметът на общината Димитър Бръчков. Огромните дългове са трупани години наред заради лошо управление на здравното заведение и липса на мерки за намаляване на задълженията. Затова скоро предстои конкурс за нов управител на лечебницата. Със сигурност ще има промени в структурата, за да се оптимизират разходите и да бъдат сведени до минимум.

„Начело на болницата трябва да застане не просто добър лекар, а отличен мениджър. Защото в момента най-важно е да се осъществи качествен финансов мениджмънт, за да започне постепенното изплащане на дълговете и оздравяване на болницата. Ще положим всички усилия, за да спасим здравното заведение, което обслужва над 50 населени места, както и да не допуснем запор на сметките му", заяви градоначалникът на Петрич. Ще се черпи опит от големите болници в страната, за да започне вдигането на крака на МБАЛ „Рокфелер", каза още Димитър Бръчков. Общината успяла да спаси проект по Трансгранично сътрудничество за модерно медицинско оборудване на лечебницата на стойност 1 милион евро. В момента в здравното заведение се монтира медицинска техника и апаратура. „Това ще позволи да се предлагат по-качествени медицински услуги на пациентите. Стъпка по стъпка ще вървим напред към изчистването на огромните дългове", твърди общинският кмет.

Община Петрич ще направи всичко необходимо за спасяването на МБАЛ „Рокфелер" в южния град и за осигуряване на нормалната дейност на лечебницата. В края на миналата седмица здравното заведение бе осъдено от Окръжен съд – Благоевград да плати на ЧЕЗ 94 874,71 лева. Сумата е незаплатената цена за доставена и ползвана електрическа енергия за периода от 1 август 2014 г. до 31 януари 2015 г.

Лечебницата ще трябва да плати и лихва, както и 6072,07 лева за направените деловодни разноски пред две съдебни инстанции, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)