Избрани Новини

Проф. Аричи консултира онкологични болни с рак на щитовидната жлеза в Банско

Той е голям почитател на Банско и Пирин

Турският ендокринен хирург проф. Кумхур Аричи ще консултира онкологични болни с рак на щитовидната жлеза на 21 януари 2016г. в Банско, Медицински център „Свето Благовещение”, съвместно с проф. Румен Пандев. Организатори на събитието са Турско-българският КЛУБ по ендокрнна хиругия и Община Банско при активното съдействие на МЦ ”Свето  Благовещение” Банско.

Проф. Аричи е голям почитател на Банско и Пирин. Посещава неколкократно България, като през февруари 2015 г. в Университетска Болница „Лозенец” София съвместно с проф. Пандев  извъшват сложна 8-часова операция на 23-годишна българска пациентка с карцином на щитовидната жлеза. Благотворителната каузае по инициатива на проф. Пандев и е подкрепена от редица известни турски лекари - проф. Макай (Измир), проф. Аричи (Анталия), проф. Голуоглу (Истанбул), проф. Сезер (Одрин).

Безплатни международни пациентски консултации се провеждат вече за пети път в курортния град. Инициативата е от 2008 година, когато в Банско пристига австрийският проф. Кристиян Шойба   и съвместно с проф. Пандев организират първата подобна консултация.

Целта е да се използва капацитета на доказани специалисти, които по един или друг повод посещават страната, за да се обсъдят проблемни пациенти, при които има неясноти около по-нататъшното поведение или при които е наложително последващо лечение в чужбина. За онкологичния пациент е много важно да знае дали е правилно лечението му, какви са перспективите му, има ли нещо по-добро и по-ново в други страни. Болните, определени в списъка, са от областите София, Пловдив и Благоевград. За повечето български пациенти една консултации в чужбина, финансово и организационно, е трудна и често немислима. "Ако ние, лекарите от България и Турция, успеем да помогнем дори на един от тях, то усилията си заслужават ” – коментира проф. Пандев по повод на предстоящите прегледи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов