Избрани Новини

7-месечният Крис е най-младото попълнение в ПСС-Банско

Вече участва в акции на планинските спасители

Крис Четвърти е най-новото попълнение в състава на Планинската спасителна служба - отряд Банско, информира "24 часа". Немската овчарка е на седем месеца и вече участва в акции на планинските спасители. Стопанинът й Петър Чолев е един от най-опитните спасители, инструктори и водачи на кучета. Досега Чолев е отглеждал три немски овчарки. Всички са били с името Крис, заради това и новият му любимец също продължава традицията. Крис не се отделя от Чолев и го следва плътно 24 часа в денонощието. В рода на кучето има работна линия, което го прави изключително подходящ за дресировка. Родителите му са били шампиони на България и Румъния по търсене на взривни вещества.

"Кучета, които работят в среда на взривни вещества, пипат много леко и внимателно. Те са подходящи за обучение за търсене на затрупани от лавини или при природни бедствия, като земетресение, например", казва водачът Чолев.

В последните дни, при новонавалелия сняг, Крис получава и уроци за лавинни акции. "Крия му предмети и ги намира успешно. Работи добре в среда с миризми. Ще стане много добър", допълва планинският спасител. Още обаче не може да прежали загубата на Крис Трети, с когото са били неразделни повече от 14 г. и казва за него, че е бил най-доброто куче спасител, което е отглеждал.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)