Избрани Новини

Кукерски групи изгониха злите духове от Симитли

Те са от Мусомище, Полена и кв. "Струмско" в Благоевград

Кукерските групи от с. Мусомище, с.Полена и кв. Струмско, Благоевград изгониха злите духове от Симитли.
Кукерската група от с. Мусомище с ръководител Иван Парасков се състои от 56 участника /20 мъже, 13 жени и 23 деца/. Село Мусомище е разположено в подножието на най-южният склон на Пирин планина, на 2 км. югозападно от  гр. Гоце Делчев, на 530 м. надморска височина и е върху площ от 1000 дка. Бабугерите от с. Мусомище са единствените в Гоцеделчевския регион. Изпълняваните ритуали са за прогонване на злите духове, за здраве, плодородие и благоденствие. 
Групата от с.Полена, общ. Симитли, с ръководител Веселин Топузов, се състои от 120 участници /80 мъже, 20 жени и 20 деца/. Групата от село Полена се представи с обичая Васильовден.   На 1.01 /Нова година/ групите излизат и обикалят селото, посещават всички къщи, сурвакат домакините, играят хора и благославят стопаните за здраве и берекет. Стопаните от своя  страна даряват сурвакарите с пари, плодове, питки, вино и др.
Групата на кв.Струмско, Благоевград, с ръководител Венцислав Лудачки се състои от 200 участници /100 мъже, 70 жени и 30 деца /. Сурвакарската група на кв. Струмско е създадена от самото заселване на района от околните села. В миналото районът е бил известен с провеждането на сурвакарските шествия в община Благоевград и региона. Днес шествията и карнавалите са проява на градска празничност от модерното време. Групата е една от най-многочислените. Наброява около 200 участника. Групата се състои от поп, дявол, горски, дядо коледа, булка  и младоженец, свекър  и свекърва, бабугери, мечка  и мечкари, цигани, старци  и  др.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)