Избрани Новини

3000 кукери от 33 групи за 13-ти път ще дефилират в Симитли

Все повече групи от Пернишко и Ямболско проявяват интерес към фестивала

Над 3000 участници от цялата страна ще дефилират на 13-тото издание на фестивала на кукерските и маскарадни игри “Симитлия- Древната земя на кукерите” в Симитли тази година. Приемането на заявки за участие приключи, а желаещите да участват не спират да се обаждат. Тази събота на площад „Септември” в Симитли ще дефилират рекордният за фестивала брой групи - 33, участници от цялата страна.

Тази година фестивалът е белязан от числото 3- 13-ти по ред, над 3000 участници, 33 групи – числото три символизира миналото, настоящето и бъдещето, каквато е и целта на организаторите - да обединят традициите от миналото, да ги пренесат в настоящето и да ги запазят за бъдещите поколения.

През 2015 година фестивалът, който набра голяма популярност, спечели трето място за най- популярен фестивал в конкурс на фестивалите и местните продукти, организиран от сдружение “ЕКО НЕВРОКОП”.

Кукерите от общината са в осем групи за маскарада, в „Симитлия – Древната земя на кукерите” ще дефилират двадесет и пет гостуващи групи. Девет групи от страната за първи път пристигат в Симитли. Все повече групи от Пернишко и Ямболско проявяват интерес към кукерското дефиле в Симитли. За първи път в Симитли ще гостуват кукери от Шумен.

Големият празник е тази събота, 16-ти януари от 9.30 часа на площад „Септември” в Симитли. Тази година, всички знаят, че поради реновирането и ремонтните дейности на стадиона, който беше традиционното място за провеждане на фестивала, той ще бъде на площада, а участниците ще правят дефиле по главната улица под училището и ще се представят на градския площад.

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за тринадесета поредна година под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините. Тази година фестивалът ще бъде с нов рекорд по масовост с 33 групи участници. Миналата година бе най-масовият фестивал в Симитли, когато дефилираха над 4 000 кукери от 31 групи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов