Избрани Новини

110 бебета са родени в Разлог през миналата година

Мисия Разлог

15-01-2016, 17:21

Снимка:

Община Разлог

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бабинден в Разлог!

На Бабинден в Разлог!

Първото бебе на 2016 г. се казва Гергана Джупанова с родители Катерина и Лазар Джупанови

Общият  брой на новородените през 2015 година в Родилното отделение в Разлог са 328. От тях жители на община Разлог са 185 бебета, а броят за град Разлог е 110, като сред тях има и 3 двойки близнаци.  В населените места първенец по новородени е село Баня с 32 бебета. Следват Бачево със 17, Елешница-15, Горно Драглище-5, по 3 бебета има в Добърско и Долно Драглище.

Първото бебе на 2016 г. се казва Гергана Лазарова Джупанова, с родители Катерина и Лазар Джупанови. Малката е проплакала на 4 януари в АГО-Разлог. Константин Давидов Райгал, роден на 30 декември, е последното бебе за 2015  г. Той е втори син за родителите му Костадинка Тодорова и испанецът Давид Райгал.

Дни преди Бабинден - 21 януари/стар стил/, във всеки дом на новородено в Разлог тече трескава подготовка за празника. Един от най-обичаните и почитани празници в града се отбелязва пищно. Още след новогодишния кукерски карнавал красивите разложки носии се приготвят за следващия празник - Бабинден.  На централния площад се извива традиционното бабино хоро, на което  се хващат бабите, облечени в носии, а на гърба си носят бебетата, в т.н. цедилка. Бебетата са окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка, които символизират здраве и дълголетие.

През годините Родилното отделение в Разлог се наложи с добрите условия и професионализма на екипа, воден от д-р Радка Божикова, началник Акушеро-гинекологично отделение към МБАЛ-Разлог. „В края на миналата година е закупен и апарат за изследване на слуха на новородените, което дава още по-голяма сигурност на родителите за здравето на техните деца“, сподели д-р Божикова. Тя пожела на родителите да са живи и здрави и да се радват на рожбите си, бебетата да имат щастливо и безгрижно детство, а на тези, които не са изпитали радостта от родителството, да не се страхуват да пристъпят към тази крачка и да не се лишават от най-голямата радост в живота. 

И тази година уникалното бабино хоро ще се проведе на централния площад в Разлог на 21 януари от 14.30 ч. Половин час преди това, на тържество в Многофункционалната зала на читалището в града, кметът инж. Красимир Герчев ще награди първото бебе за 2016 г. и последното на 2015 г.

 

      Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)