Избрани Новини

Крайморско езеро "гостува" в Пирин планина

Изложбата "СимБиотично" показват в Банско до 4-ти февруари

Една различна изложба на Българска фондация "Биоразнообразие", посветена на Атанасовското  езеро, гостува в Банско до 4 февруари 2016 г. Домакин е Посетителският информационен и образователен център на Национален парк „Пирин“.

Интерактивната изложба за Атанасовското езеро носи необичайното име „СимБиотично“ и разказва за връзките и взаимоотношенията между обитателите и средата, за езерото и човека, за климата и за заплахите, които стават все по-сериозни и реални. „СимБиотично“ показва приказното езеро на птиците, солта, слънцето и цветните води. Езеро, изтъкано от сложни и често невидими връзки и отношения, езерото на вечните кръговрати и на възможния баланс между природата и човека. Езерото, в което се оглежда Бургас и без което градът не би бил себе си.

Изложбата е продукт и от симбиозата между самите автори – архитекти, дизайнер и еколог, които няколко месеца търсиха най-добрата и вълнуваща форма, за да представят връзките в езерото по начин, който да е забавен, но и да провокира към мислене и  активна гражданска позиция.
На тази изложба няма да видите обичайните красиви фотоси или табла с напоителен текст и обяснения. Напротив, чрез забавни илюстрации ще научите какво е било езерото в миналото и как се е променило, как се получава солта в басейните, кой живее и царува в Атанасовско езеро и т.н.
Малки и големи ще могат да се забавляват с птичия копир, да строят валове, диги и бохори и да сглобят пъзелите с основните заплахи за птиците.
Артистичният проект се радва на огромен интерес в градовете, през които минава – Пловдив, Русе, Варна, Бургас, София, Велико Търново, Враца и до момента е видян от над 7000 души. Пътуващата изложба за Атанасовско езеро „СимБиотично“ - една приказка за езеро, птици и сол е създадена в рамките на проект „Солта на живота“ на Българска фондация "Биоразнообразие", който е финансиран от Програма LIFE+ на ЕК и се изпълнява в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов