Избрани Новини

Балетни емоции през зимата в Банско

Варненската опера представя в елитния зимен курорт отново балетни спектакли

След изключителния успех, който балетната трупа на Държавна опера Варна пожъна в Първия  международен балетен фестивал в Банско, екипът с нетърпение очаква участието си във второто издание на балетния форум. На сцената в читалище „Н. Й. Вапцаров”, от 5 до 9 януари 2016 г., интернационалната трупа на Варненска опера ще представи пред българската и международна публика в елитния зимен курорт балетните спектакли „Лешникотрошачката” от Чайковски и „Жизел” от Адолф Адам, както и уникалната опера-балет „Carmen Dance” по музика на Жорж Бизе. И трите постановки са дело на главния балетмайстор на Варненския оперен театър, з.а. на Русия Сергей Бобров, а репетитор на трупата е Сергей Антонов – репетитор на Болшой театър.

Коледните и новогодишни празници в целия християнски свят не минават без красивата балетна приказка “Лешникотрошачката”. Сюжетът разказва за малката Мари, която мечтае за истински коледен подарък, но вместо него получава лешникотрошачка с формата на войник в красива униформа. Мечтата все пак се сбъдва – сънят отвежда Мари в едно вълшебно царство и там тя танцува щастлива с Принц Лешникотрошач.

„Лешникотрошачката” ще се играе в три последователни дни от 5 до 7 януари. В спектаклите на 5 януари от 18 часа и на 7 януари от 11 часа в главните роли на Мари и Принца ще танцуват солистите на Държавния театър за опера и балет в Красноярск Надежда Панфилова и Кирил Буличев, а в спектакъла на 6 януари от 18 часа зрителите ще видят варненските балетни солисти Илияна Славова и Павел Кирчев.

Най-новата балетна постановка на Държавна опера Варна „Жизел”, която заслужи възторжени овации на премиерата в морския град през август, сега за пръв път ще бъде показана извън Варна, на ІВтория международен балетен фестивал в Банско.

Наричат „Жизел” апотеоз на романтичния балет - не случайно всяка балерина мечтае да се превъплъти в ролята на нежната и пламенно влюбената девойка. Нейният избраник е току-що пристигналият в селото Алберт, когото лесничеят Ханс, също влюбен в Жизел, ревнува и подозира в някакво коварство. Опасенията му се потвърждават, когато сред свитата знатни ловци се оказва и годеницата на граф Алберт. Жизел губи разсъдъка си и умира. Мъката по загубената любима е заложена в призрачния танц на Ханс и Алберт с Мирта и вилисите – духовете на починали преди сватбата си девойки. Те отнемат живота на Ханс, но пощадяват Алберт, за когото Жизел се застъпва. Любовта побеждава дори смъртта...

Тази магнетична история ще оживее в двата поредни спектакъла на „Жизел” - на 7 януари от 18 часа, с Илияна Славова – Жизел, Павел Кирчев – Алберт и Юрика Аоки – Мирта и на 8 януари, също от 18 часа, с Надежда Панфилова – Жизел, Кирил Буличев – Алберт и Мирта – Юрика Аоки.

Последната среща на екипа на Държавна опера Варна с гражданите и гостите на Банско ще бъде на 9 януари от 18 часа, когато на сцената ще се развихрят страстите около непокорната циганка Кармен. Уникалната опера-балет „Carmen Dance” включва най-емоционалните моменти от безсмъртната опера на Жорж Бизе. Увлечени в любовния триъгълник, своето балетно майсторство ще покажат Евгения Минкова – Кармен, Павел Кирчев – Дон Хосе и Румен Стефанов – Ескамилио.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)