Избрани Новини

Въпреки кризата Държавна опера Варна ще подари на своята публика великолепие от музикални чудеса

Архив Варна

30-11-2010, 13:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За 11  път варненци ще преживеят магията на музиката в Коледен музикален фестивал, който ще предложи за всеки ценител различни заглавия и дълбочини на изпълнителското изкуство.

Програмата е амбициозна и чест прави на авторите, организаторите и съмишлениците й, че въпреки меркантилизма на обществения манталитет все още съществува оазис на духовното, който съзидава геройски класически музикални произведения, за да ги подарява на публиката. Както каза на специалната среща с медиите (в която домакините бяха повече от медиите-б.авт.) режисьорът Кузман Попов: „Артистът работи със сърцето и душата си и този, който търси нещо друго освен срещата с публиката е поел по дуг път-той не е артист. Ние трябва да се научим да тачим варненските таланти!” Над дузина са заглавията, в които светът на музиката ще ни озари-началото започва на 1 декември със своеобразна „Щраусиана” и „Триада”. В първата част ще доминира жизнеността на Йохан Щраус, а втората романтично-лиричният свят на Шопен.

На 3 декември срещата на варненци с „Бохеми” ще бъде двоен празник, защото всички заедно ще отпразнуваме 90-годишнината на един от истинските варненски бохеми – художникът Ангел Атанасов, чийто професионален път пресича и сцената на варненската опера. Веселие и плам пък ще ни предложи огнената „Царица на чардаша” на 6 декември. Два дни по-късно неотразимият диригент Франческо Ланзелота ще поеме своето място в духа на разкошните „Селска чест” и „Палячи”. За варненските солисти ще има и особено музикално предизвикателство-произведението на Моцарт със „Сватбата на Фигаро”- 10 декември. Не е забравена и детската публика с мюзикъла „Мама мия” и музикалната приказка „Коледна песен”.

Кулминацията в коледното настроение са две дати: 20 декември с „Оперна гала”, на която пред публиката, ръководството на Варненската опера ще даде няколко награди в различни категории, а именно за личностно постижение в областта на творчеството, за бизнсмен-партньор на институцията, за медия-партньор и журналист, отразил подобаващо през годината събитията в афиша на Варненската опера. На 23 декември творчеството на Щраус, Дворжак, Чайковски и Брамс ще превземе Основна сцена под формата на „Празничен симфоничен концерт”. В рамките на тази увлекателна и разнообразна програма свои изяви с изпълнения ще имат артистите: Пламен Димитров, Валери Георгиев, Ирина Жекова, Евгений Станимиров, Линка Стоянова, Олга Михайлова-творци, доказали своето творческо кредо и отдаденост на изкуството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов