Избрани Новини

Суджук, капама и чомлек похапват празнично в Пиринско

Ястия с месо, приготвени по традиционни местни рецепти, са предпочитани по празниците в Югозапада

Голямо внимание на трапезата обръщаме всяка година около Коледа и Нова година. Кои са най-предпочитаните гозби в Благоевградска и Кюстендилска области?

Оказва се, че на трапезата си хората от региона задължително поставят ястия с месо, приготвени по традиционни местни рецепти, предавани от поколение на поколение, съобщава БНТ.

На пета позиция в класацията за най-предпочитани гозби е суджукът. Той се приготвя от свинско и телешко месо.

Четвъртото място е за кюстендилската кавърма. За приготвянето й кулинарите от региона използват домашни продукти и много подправки.

На трето място е кюстендилският зелник. В кюстендилското село Жабокрът приготвят този вид баница целогодишно. Отличава се с богатата плънка, а корите са ръчно разточени и много тънки.

Почетното второ място за любима гозба на трапезата заема разложкият чомлек.

Най-предпочитаната гозба е капамата. Тя се готви в глинено гърне и става бавно, нужни са поне 4-5 часа, но чакането винаги си заслужава.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов