Избрани Новини
Суджук, капама и чомлек похапват празнично в Пиринско
04-01-2016, 11:40
Снимка:БНР
Автор:blagoevgradutre
Още по Темата:Благоевградчани ще опитат традиционни охридски ястия
Ути Бъчваров предложи нова олимпийската дисциплина – „ ядене на бански суджук и пиене на вино”
Ястия с месо, приготвени по традиционни местни рецепти, са предпочитани по празниците в Югозапада
Голямо внимание на трапезата обръщаме всяка година около Коледа и Нова година. Кои са най-предпочитаните гозби в Благоевградска и Кюстендилска области?
Оказва се, че на трапезата си хората от региона задължително поставят ястия с месо, приготвени по традиционни местни рецепти, предавани от поколение на поколение, съобщава БНТ.
На пета позиция в класацията за най-предпочитани гозби е суджукът. Той се приготвя от свинско и телешко месо.
Четвъртото място е за кюстендилската кавърма. За приготвянето й кулинарите от региона използват домашни продукти и много подправки.
На трето място е кюстендилският зелник. В кюстендилското село Жабокрът приготвят този вид баница целогодишно. Отличава се с богатата плънка, а корите са ръчно разточени и много тънки.
Почетното второ място за любима гозба на трапезата заема разложкият чомлек.
Най-предпочитаната гозба е капамата. Тя се готви в глинено гърне и става бавно, нужни са поне 4-5 часа, но чакането винаги си заслужава.
Топ Новини