Избрани Новини

Добра реколта от кестени отчитат в симитлийските села

Това се дължи главно на дъждовете, коментира кметът на Брежани

Добра е реколтата от кестени в симитлийските села Брежани и Ракитна тази година, съобщава БНТ. Местните хора са доволни и от изкупните цени, които предлагат идващите в района търговци. Добрите добиви са от полза и за много от безработните в двете села, които с кестените ще си осигурят препитание за известно време.

За разлика от Петричко, където се оплакват от слаба реколта, в симитлийските села са доволни от добивите в кестеновите гори.

“Това се дължи според мен главно на дъждовете, които паднаха в края на месец септември. Малко закъснели, но все пак задържаха малко развитието на кестена, кестенът така понаедря”, каза Благой Стефанов – кмет на село Брежани.

В селата често идват и търговци прекупвачи.

“Има търговци, минават през ден, не е да одиш далеко, да се молиш. Най-напред бяха по три, после стана по два, лев и двайсет, лев, кой можа да си събира, значи си събра доволно.”, разказа Катя Лулейска.

Доволни от добрата реколта са и търговците. На градските пазари в Югозапада кг кестени върви от 2 и 50 до 5лева в зависимост от качеството и големината им.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)