Избрани Новини

Недостъпна е училищната среда за първокласник от Кюстендил

Само три училища имат изградена достъпна среда за деца с увреждания в града

Ученичка от Кюстендил трудно достига до класната стая в училище, защото няма изградена рампа за деца с увреждания. 7-годишната Ана-Даная е с тежко заболяване и не може да ходи. За да посещава учебните часове, всяка сутрин майка ѝ, която е самотен родител, вдига тежката количка с дъщеря си, за да преодолеят стръмните стъпала на училището. В Кюстендил само три училища имат изградена достъпна среда за деца с увреждания.

Ако десетината стъпала пред входа на училището за всички деца са лесно достъпни, то за първокласничката Даная се оказват голям проблем. Детето влиза в училището благодарение единствено на майка си и баба си, които всяка сутрин идват в сградата, за да пренасят тежката инвалидна количка през стълбите.

“Самото дете е 25, количката е сигурно максимум 20, затова е доста трудничко особено като е сам човек. Хайде днес сме две, но понякога сме сам по сам, невинаги сме и двете на разположение”, сподели Силвия Симеонова.

От училищното ръководство казаха, че в началото на следващата година достъп до училището за децата с увреждания ще бъде осигурен.

“Свързала съм се с няколко фирми с идеята да изградим поне една телескопична рампа, тъй като подвижна рампа нямаме възможност за момента да купим”, коментира Анна Вучкова – директор на Второ ОУ “Даскал Димитри” – Кюстендил.

От началото на учебната година за Даная е осигурен специален стол, на който да може да седи удобно до края на часовете. Предстои изграждане и на специален санитарен възел, обещаха от училищното ръководство.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)