Избрани Новини

Чужденци прегръщат магнетичен бор за лек

Ликът на света Марина се появява в клоните на вековното дърво

Гости от страната и чужбина катерят все по-често Пирин планина, за да стигнат до вековен бор с магнетична сила. Край симитлийското село Сенокос, близо до връх Пирин, е открито преди години оброчище на света великомъченица Марина. Святото място пък е известно с дървото, което е на стотици години и притежава чудодейна сила.

Легендите разказват, че е още от римско време. Местните хора са вдигнали малък параклис, който носи името на св. Марина. Той е точно под дебелата сянка на бора. Дървеното стъбло е с над 3 метра обиколка, извисява се на над 10 метра височина. Клоните му са усукани в причудливи форми, в тях се „появяват" митични образи и лика на света Марина.

Традиция е в навечерието на празника на Светицата по църковния календар при оброчището да се събират миряни за водосвет и курбан. „Водя много туристи на това чудно място. Някои дват от любопитство, а други искат да получат изцеление и просветление. Допреш ли се до бора, той те пречиства, лекува те от болката.

Доста туроператори вече включиха този район в програмите си за отдих и туризъм", твърди кметският наместник на селата Сенокос и Мечкул Христо Димитров. Местните хора са убедени, че това място има магична сила. Дори през фотообектив, при определен ъгъл, се ясно се виждат силуети и образи на митични герои, най-високо пък се очертава ликът на светицата. „Аз съм виждал не само лика на светицата, но и дългата й горна дреха. Заради енергийната сила на този магнетичен бор изградихме през 2006 година малък параклис. Направихме и маси за туристите под сянката на вековните дървета. Да може човек да запали свещ, да се помоли и да си отдъхне, да се зареди тук с позитивна енергия. Прегръдката на бора може да те пречисти, стига да си искрено вярващ", твърди кметът Христо Димитров. "Дори пияните, ако стигнат до дървото и успеят да го обгърнат с ръце, на момента изтрезняват", допълва съвсем сериозно кметският управник. Заради лечебната сила на бора насам идват туристи от цяла България. Напоследък пристигат и все повече чужденци. Един англичанин дори направил филм за святото място, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов