Избрани Новини

Жителите на Мечкул строят параклис по заръка на Ванга

Жители на село Мечкул не жалят труд и средства, за да построят параклис на свещено от древни времена място

Преди години лично пророчицата Ванга им заръчала да вдигнат там света обител. Тя ще бъде вдигната в прочутия скален град, кръстен от местните Пиринският Стоунхендж.

Най-интересната скална композиция е тази, която носи името „Кирил и Методий", тъй като напомня много на славянските първоучители. Насам идват много туристи от страната и чужбина. Те искат да има къде да запалят свещ и да се помолят за здраве.

„Работим непрекъснато, за да вдигнем камбанарията и купола до 11 ноември. Тогава е храмовият празник на параклиса „Свети Мина". Някога пророчицата Ванга казала на една жена от селото ни, че на това място трябва да даде курбан и ще се излекува. Точно това се случило. Затова тук трябва да има света обител, наречена на свети Мина, за да помага на болни и нуждаещи се", разказва кметският наместник на Мечкул Христо Димитров, цитиран от "Стандарт". Параклисът ще се вдигне върху някогашно тракийско светилище. След храмовия празник ще започне изографисването на стените.

„Най-важно е на 11 ноември да бие камбаната. Смятаме, че тук е имало тракийска лечебница. Мястото е свято, затова насам идват все повече българи и чужденци", твърди селският управник.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)