Избрани Новини

На ниско ниво е комуникацията между професионалното образование и икономиката

Липсват конкретни ангажименти от страна на бизнеса, като различни видове стипендии

В проведено интервю с господин Ивайло Златанов на тема“ Професионалното образование за нуждите на икономиката“ той открои някои от недостатъците по отношение на съвместната работа на Бизнеса и Образователната система в България.

"Като цяло темата за професионалното образование за нуждите на икономиката изисква много сериозна дискусия. В момента РИО- Благоевград подготвя план приема за новата учебна година и това е един от актуалните въпроси, за които ще търсим решение“, каза за радио ‘‘Фокус’’ Ивайло Златанов, директор на РИО- Благоевград. Вчера е проведен и обществен съвет, който е към началника на РИО-Благоевград и това е една от темите, по които господин Златанов е очаквал хората, които влизат в този съвет да изразят мнение.

"Бизнесът- такъв, какъвто е в момента в България и това, което предявява като претенции към образователната система, е с непостоянен, временен характер“, констатира той. "За мен най –големият проблем е липсата на съответствие по отношение на конкретни ангажименти от страна на бизнеса, било то като различни видове стипендии или като възможности за реализация на ученически или производствени практики, но съм напълно наясно и с предизвикателствата и състоянието на бизнеса в момента. Към момента, диалогът между представителите на бизнеса и образователната система е много слаб.

"Логично е бизнесът да поиска от нас да подготвим кадри за различните сфери на дейност, но е и логично след като иска и да предложи, т.к в момента в училищата на територията на Благоевград има проблем с провеждането на учебните си практики“, коментира Ивайло Златанов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов