Избрани Новини

Посрещнаха Архангеловден в аванс край село Брестово

Събраха се на поляните край Тросковския манастир "Свети Архангел Михаил"

 simitli.infoДесетки миряни празнуваха Архангеловден в „ аванс“ в село Брестово, информира simitli.info. На поляните край Тросковския манастир „Свети Архангел Михаил" всички дошли за празника на святото място запалиха свещ и се помолиха за здраве и благополучие.  Тържествена света литургия бе отслужена рано сутринта. Няколко казана курбан похапнаха гостите в полите на Малешевска планина, а  празникът бе съпроводен с музика и веселие. Специален гост бе кметът на община Симитли Апостол Апостолов. 
Манастирът в Брестово е с многовековна история. Днес от манастирския комплекс е запазена само църквата, посветена на Св. Архангел Михаил - светецът, почитан като вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. Църквата в село Брестово е стопанисвана през последното столетие от потомци на свещеника, който отслужил първата литургия в новоизградената църква след 1904 година. Днес се поддържа от миролюбиви християни в селата Брестово и Тросково.
„Нашето истинско съкровище е този вековен манастир. Посрещаме много чужденци, които остават възхитени от тази света обител, съхранила българския дух и християнската вяра през вековете", казват жителите на село Брестово. 
По традиция с храмовия празник в село Брестово завършва годишния цикъл от църковните събори на открито в симитлийска община. В днешната слънчева неделя малки и големи се събраха на святото място, запазено от векове. 
 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов