Избрани Новини

Стотици почетоха Свeта Петка край църквата в Тросково

Сред съборяните бе и депутатът Даниела Савеклиева, чиито корени са от Тросково.

Топло слънце погали окъпаните от дъжда поляни край Тросково за храмовия празник на църквата с уникална архитектура „Св. Петка“. Хубавото време изведе стотици навън, информира simitli.info

Всяка година, по традиция в навечерието на Св. Петка по църковния календарq храмовият празник в Тросково събира стотици миряни и потомци от цялата община. Отец Спас отслужи света литургия в храма „Света Петка” и освети десетте казана курбан. Едно теле и десетки овце бяха принесени в жертва и раздадени на миряните за здраве. Небето като че ли се отвори точно на обяд и изгря ясно слънце, когато започна службата. Това задържа за часове на открито стотиците, дошли на празника. Апостолов и кандидатите за общински съветници от Коалиция „Бъдеще за Община Симитли” бяха част от празника, вкусен курбан хапнаха и кандидати за общински съветници от ГЕРБ. Тази година сред съборяните бе и депутатът Даниела Савеклиева, чиито корени са от Тросково.

Дълги трапези обградиха църквата, която вече е почти готова. Строежът й започна преди 7 години на място на старо светилище, белязано от руини. Църквата, каквато я виждаме днес, е вдигната изцяло с доброволен труд и пари от дарения. Строежът напредва бавно, но божият храм е уникален като архитектура. Камбанарията вече е почти готова, след като точно преди година за празника камбанен звън огласи района.

Подготвя се и изписването на иконостас, казват братята Стоян и Тодор Траянови, които са инициатори за възстановяването на вековния храм. През последните 7 години те и кметът Апостол Апостолов не жалят труд и средства за възстановяване на светинята.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов