Избрани Новини

Чужденци празнуваха Димитровден в уникален храм

Стотици миряни слушаха отец Бербатов

Наши и чужди миряни честваха заедно Димитровден в уникален храм в благоевградското село Марулево. Всички се събраха в понеделник сутринта пред църквата „Свети Димитър", за да чуят тържествената света литургия, отслужена от отец Стоян Бербатов. Свещеникът е родственик на футболната ни звезда Димитър Бербатов, който играе в гръцкия ПАОК. Божият служител води служби в 154-годишната света обител в благоевградското селище вече над седем години. Църквата е паметник на културата. Навръх храмовия празник – Димитровден, тук пристигнаха не само благоевградчани, но и чужденци.

„Тържествената света литургия започна в 8,30 часа. Дълго време в храма имаше греди и метално скеле, останали от започнат, но недовършен ремонт. Успях обаче да получа разрешение да махна тези строителни съоръжения и сега миряните влязоха вътре за службата ми", заяви отец Стоян.

След службата се раздаде курбан за здраве на всички присъстващи. Свещеникът се бори за спасяването на вековната света обител. Тя се нуждае спешно от реставрация на иконописите и стенописите. „Голямата ми болка е окаяното състояние на вътрешността на църквата", признава Бербатов. Жителите на селището доста пъти заделяли средства за уникалната църква, но те стигали за козметични ремонти. Преди 5 години от Комисията по вероизповеданията отпуснали 20 хиляди лева. С тях успели да ремонтират покрива, че да не тече вода върху поп Стоян при всеки дъжд. Стегнали и оградата, оправили двора. Но за реставрацията на иконописите пари няма, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов