Избрани Новини

Три дни Сандански бе сцена за пъстри български хора (снимки)

Взеха участие общо 35 фолклорни клуба от цялата страна

През изминалите петък, събота и неделя Сандански се превърна в център на българските фолклорни танци. В първия по рода си фестивал „Сандански пее, заиграва – Пирина разлюлява” взеха участие общо 35 фолклорни клуба от цялата страна, което за организаторите от Сдружение с нестопанска цел „Фолклорен  ансамбъл - Македонска хубост” Атанас Николов и Мишо Митрев се оказа един изключителен старт и успех за начало на фестивала  за надиграване, който се очерта да се превърне в традиция и за който организаторите имат планове да превърнат в международен.

Всички участници, които не на шега „разлюляха” Летния театър на Сандански, се оценяваха от професионално жури  с председател доц. Петър Петров – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” по български и характерни танци и членове Йордан Николов - ръководител на Ансамбъл „Гайтан” и Георги Чопов – ръководител на Асамбъл „Пиринска китка”, като критериите за оценка бяха техника, емоционалност и композиционни елементи на всеки танц. Клубовете участваха с три хора – автентично пиринско, хоро  от района на групата и хоро по избор с хореографска композиция. Китните носии, българските хора и усмивките на всички участници събраха стотици в Летния театър на Сандански, които през целия втори ден на фестивала станаха свидетели на едно истинско надиграване между тридесет и петте групи от Банско, Пловдив, Пирдоп, Добринище, Велинград, Банкя, Бачево, София, Благоевград и много други. Фестивалната програма бе обогатена и с кръшно неделно хоро, съпроводено с дегустация на пиринско вино и мезета и музиката на Карамфил Божиков.

Всички участници от цялата страна останаха много впечатлени от организацията на фестивала, който се състоя под патронажа на община Сандански, от Сандански и Археологическия парк, който в дните на фестивала бе обявил за първи път Дни на отворените врати и освен  танци и настроение всички успяха да попият и част от историята и културно-историческото наследство, което носи Сандански.

Въпреки затруднението, което журито изпита, статуетка, грамота и парична награда като победители грабнаха танцов клуб „Рипни-Ка” от София с ръководител Светла Милошева, второ място бе присъдено на „Магия от Пирина“ с ръководител Красимира Бойчева от град Сандански, а трета награда завоюваха танцьорите от Клуб за български народни танци с ръководител Жанета Иванова – „Траке“ – град Стамболийски. Община Сандански също определи своите трима фаворити, които получиха парични премии за 400 , 250 и 150 лв. , а именно първа награда  „Омайно биле“ – КНТ с ръководител Венцислав Бучински, втора награда СФГ“Ентусиазъм“ – Лом с ръководител Венислав Рафаилов, трета награда ТФ“Златни песъчинки“ – село Слатино с ръководител Гергана Грозданова.

Организаторите са горди със специалната награда, която се връчи за първи път в страната и тя е за най-добре изиграното автентично пиринско хоро – наградата  носи името „Атанас Синански“ – и е всъщност реквиемът на организаторите и Община Сандански към учителя, хореографа и човека, оставил диря в родното танцово изкуство. Наградата спечели Танцов състав „Пиринска магия“с ръководител Валери Жганев, а бе връчена от съпругата на г-н Синански Лиляна Синанска. Със сълзи на очи в знак на преклонение и почит приеха наградата танцьорите от Марикостиново и се раздадоха докрай на сцената по време на церемонията по награждаването.

„Перфектна организация, пълно отдаване и много професионализъм“ – това бяха малка част от коментарите на многобройните участници по отношение работата на инициативния комитет. Петима членове, подкрепени от своите близки най-близки хора, ръка за ръка, с много любов, хъс и ентусиазъм осигуриха комфорта, приятните емоции и настроение на всички участници и гости, дарявайки частица от себе си! „Сандански заигра, та чак Пирина разлюля“ – от кръшни хора, от много красива игра и незабравими емоции!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов