Избрани Новини

Лозята в Санданско остават пусти

Стопаните твърдят, че догодина няма да ги обработват

Десетки лозари в санданските села се отказват от лозята си. Те твърдят, че догодина няма да ги обработват. Причините за решението им са липсата на пазар за гроздето и ниската изкупна цена на плода.

"Тази година поне имаше берекет, но когато и природата не е с нас, както бе през 2014 г., то няма смисъл да хвърляш толкова труд, защото сметката ни излиза на минус. В последните години много стопани зарязаха лозята си", твърди Валери Попов от село Враня.

Преди 2 години той се отказа да гледа част от лозовите си масиви. Проблемът е, че стотици тонове грозде остава непродадено в региона. Лозарите раздават част от него на свои близки и роднини. Останалото затварят в бъчви и бидони.
Почти сигурно е, че догодина пустеещите лозови масиви ще се увеличат. Старите и самотни стопани няма повече да се трепят на полето. Защото накрая за тях остава само мъката и трудът, а полза никаква. Без държавна политика и осигурени пазари ще загине и този поминък, категоричен е Валери Попов, съобщава standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов