Избрани Новини

"Бащата" на противозачатъчното хапче с щедро дарение за АУБ

Театралната зала в Студентския център "Америка за България“ ще носи неговото име

Американският университет в България получи щедро дарение от световноизвестния учен, писател и поддръжник на изкуствата д-р Карл Джераси. В знак на благодарност театралната зала в Студентския център „Америка за България“ ще носи неговото име.  Церемонията по наименуване на залата ще се състои днес, 17 октомври 2015 от 18:00ч. в университетския комплекс „Скаптопара”. 
Дейл Джераси, син на д-р Карл Джераси, Филип Димитров, член на Конституционния съд и министър-председател (1991-1992 г.) на България, председателят на Настоятелството на АУБ Иван Манев и президентът на университета Кевин Аспегрен ще произнесат кратки речи по време на събитието. Програмата включва и прожекция на интервю с Карл Джераси, част от документалния филм „49 172“, както и сцена 7 от неговата пиеса „Непорочно и неточно“ в изпълнение на студенти от АУБ. 
„Бащата” на противозачатъчното хапче и световноизвестен учен Карл Джераси - една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие в света, почина на 30 януари 2015 г. Роден във Виена, но прекарал част от младостта си в България, д-р Джераси получава своето висше образование в САЩ. Той е автор на повече от 1 200 научни публикации и е един от двамата американски химици, удостоени с двете най-високи Американски научни награди: „Национален медал за наука” (през 1973 за първия синтез на стероиден контрацептивен лекарствен препарат за перорална употреба, известен  като „хапчето”) и „Национален медал за техника” (през 1991 за популяризирането на нови подходи за контрола над насекомите). Д-р Карл Джераси беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на АУБ на церемонията по дипломирането на студентите от АУБ през м. май 2013 г. 
Д-р Джераси е носител на множество други отличия, сред които mърва награда „Волф” в категория химия, първа награда за индустриални научни изследвания от Националната академия на науките на САЩ, най-високата награда на Американското общество на химиците,  медалът „Пристли”. По-скорошните му отличия включват медал „Еразъм” на Европейската академия (2003 г.), почетен кръст на Германия за изключителни заслуги (2003 г.), златен медал на Американския институт на химиците (2004), награда „Сероно” за постижения в литературата (Рим, 2005 г.), велик сребърен орден на  Австрия (2008 г.), както и  медал „Единбург” от 2011 г. През 2005 г. австрийските пощи издават марка в негова чест.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)