Избрани Новини

Математици от 48 държави се състезават в АУБ

Над 400 математици от цял свят ще мерят сили в състезание, което се организира от Юнивърсити колидж – Лондон

Американският университет в България е домакин на най-голямата в света Международна олимпиада по математика за студенти, която ще се проведе от днес до 31 юли. 

Над 400 математици от цял свят ще мерят сили в състезанието, което се организира от Юнивърсити колидж – Лондон в сътрудничество с АУБ. Официалното откриване на олимпиадата ще бъде на 26 юли, вторник, от 10:00 часа в театралната зала на студентски център „Америка за България“, университетски комплекс „Скаптопара“ на АУБ. 

В олимпиадата ще вземат участие студенти от 48 държави, сред които САЩ, Франция, Германия, Канада, Мексико, Бразилия и много други. Повече от 150 университета от цял свят ще имат свои представители в олимпиадата.

Състезанието ще се проведе в два кръга – на 27 и 28 юли, като задачите ще бъдат определени непосредствено преди започване на олимпиадата. 

Церемонията по закриване ще бъде на 30 юли, събота, от 18:00 часа в театралната зала в студентски център „Америка за България“ на АУБ. Над 100 награди ще бъдат връчени на изявени участници, част от тях осигурени от Wolfram Research, Springer и Jane Street. 

В изминалите досега 22 състезания участие са взели математици от над 200 университета, представляващи повече от 50 държави.


 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов