Избрани Новини

Тютюнджии искат договори и ясни срокове за изкупуване на тютюна

Необходимо е да има промени, които да гарантират правата им

Тютюнопроизводители от Пиринския край настояват за ясни правила и регламентиране на отношенията им с фирмите в новия Закон за тютюна и тютюневите изделия. Те са категорични, че е необходимо да има промени, които да гарантират правата им. „В противен случай всичко ще продължи по старому. И ножът, и хлябът ще е в изкупвачите. Затова ще се борим за нови правила в бранша", споделят тютюнджии от община Сатовча. Те предлагат фирмите – купувачи да сключват индивидуални договори с производителите не по-късно от 30 януари на текущата година.

Другото им условие е от 15 февруари на текущата година тютюнджиите да получат необходимите семена за производство на „зелено злато" от сертифицирани производители. „За нас е важно раздаването на амбалаж – кашони и чулове, да се организира до 15 октомври и да е съобразено с добивите от декар в различните райони на страната. Най-късно на първи ноември да стартира изкупната кампания, а краят й да бъде на 1 март", твърдят тютюнопроизводители. Уверяват, че ако тези техни искания не станат част от новия Закон за тютюна и тютюневите изделия, ще излязат на национален протест.

Плашат с блокади на пътища още в края на този месец при положение, че не стартира изкупната кампания. Защото всяка забавяне води до падане на качеството на продукцията им. Според тях изкупната кампания се бави винаги, тъй като целта на фирмите е да вземат продукцията им евтино, за 4-5 лева за килограм , информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов