Избрани Новини

Благоевград има нови почетни граждани

Единият е вицепрезидентът на таекуон-до ITF Марио Богданов

Вицепрезидентът на таекуон-до ITF Марио Богданов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Благоевград“. С 25 гласа „за“, 5 „против“ и 5 „въздържал се“ съветниците  гласуваха предложението, направено от кмета д-р Атанас Камбитов. Признанието, което получи  Богданов, е за значителен принос в развитието и популяризирането на българския спорт не само в България, но и по целия свят. В края на август 2015 г. по време на конгреса на Международната федерация по таекуондо ITF Марио Богданов бе избран и за вицепрезидент на Световната федерация по таекуондо.

Той е президент на българската федерация и е сред основоположниците на таекуон-до ITF у нас. Марио Богданов е най-високопоставеният българин в спортните структури на Европа.  Той е роден на 26 май 1967 г. в Благоевград. Започва да се занимава сериозно с азиатското бойно изкуство на 20-годишна възраст и записва участия на европейското първенство в Холандия през 1993 г., на световните в Малайзия през 94 и Санкт Петербург - 97. Богданов е многократен шампион на България в категория "тежка". Треньорската му кариера стартира в благоевградския клуб по таекуон-до „Фолкън“, преминава през националния отбор, а от 1999 г. оглавява родната федерация по таекуон-до. Впоследствие влиза в борда на директорите на световната федерация, а от месец вече е и вицепрезидент.

Oбщинските съветници присъдиха и посмъртно  званието „Почетен гражданин“на инж. Александър Янев.  Инж. Янев е роден през 1944 година. От 1983 до 1987 е работил в Регионалната дирекция за национален строителен контрол . Той е бил един от инспектиращите по времето на  голямото строителство в Благоевград заради визитата на Дипломатическия корпус  през 1987 година.

Инж. Янев е бивш зам.кмет  по строителството по време на управлението от 1991-1995. По това време е основан Американски университет в Благоевград, който е единственият на територията на Р България. Инж. Янев има изключителен принос за подобряване на инфраструктурата в Благоевград. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов