Избрани Новини

Няма да има акция "Багер" в ромския квартал на Гърмен

Предвидени са за премахване още 114 незаконни постройки

Няма да се събарят още незаконни постройки в четвъртък /17 септември/ в ромската махала на Гърмен. И от общината, и от областната управа в Благоевград опровергаха появилата се информация за бутането на нови 14 къщи квартал „Кремиковци". „Нямам такава информация. Пък и за нито една друга сграда, като изключим вече блъснатите, не е спазена необходимата процедура. Трябва да намерим собственика на имота и да му дадем да попълни декларация за имотно и социално състояние, както и желанието си да бъде настанен временно в друго жилище. Ние в момента нямаме и достатъчно места за подобно настаняване", заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

В ромския квартал „Кремиковци" днес бе спокойно и никой не очакваше да има акция „Багер" на следващия ден. „Няма как да стане. Не са поставили уведомления на нито една къща, че ще я бутат. А и сме готови да не позволим повече да ни събарят домовете. Къде ще са децата ни през зимата? Повечето сме готови да ни настанят на друго място в Гърмен, но общината няма жилища", казаха жители на махалата. В края на юни бяха съборени 4 незаконни къщи в квартала. То беше спряно след предупредително писмо на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който настоява да се намери решение за настаняване на ромите преди къщите им да бъдат съборени. В началото на миналата седмица бутнаха още 6. Над 60 души останаха без покрив.

Според останалите без дом това е дискриминация спрямо тях и нечовешко отношение. Предвидени са за премахване още 114 незаконни постройки, за които има издадени заповеди през 2011 г. от ДНСК. Напрежението в Гърменско ескалира на 23 май, когато група роми нападна няколко българи, имаше пострадали в мелето и арестувани. След това започнаха протестите срещу ромските набези и незаконните им ромски постройки, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов