Избрани Новини

Роми в Гърмен спряха децата си за първия учебен ден

Само половината са отишли на училище, около 50 деца

Над 50 деца от ромската махала в Гърмен не отидоха на училище за първи учебен ден, пише "Труд".

Те са били спрени от родителите си, въпреки, че учителите две седмици наред обикаляха гетото с настояване децата да бъдат изпратени в школото.

Все пак близо 50 ромчета са участвали в тържеството за откриване на първия учебен ден

в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Гърмен.

"Дойдоха само половината ученици от ромската махала. Но не спираме да работим в правилната посока и да осигурим учебен процес за всички. Имаме уверението на родителите, че още в сряда няма да има нито един отсъстващ ученик", заяви директорът на учебното заведение Стоян Стругов.

Ромите са поискали да се отпусне училищен автобус за децата им. Директорът пък увери, че продължава да води преговори с Министерството на образованието за осигуряване на училищен автобус, който да вози учениците от ромския квартал "Кремиковци". В близките дни ще има и автобус.

Ромите се страхували за децата си покрай напрежението с българите в Гърмен и затова настоявали за училищен рейс.

На 15 септември пасторът събрал ромите пред евангелистката църква и обяснил на хората, че било грях да се спират децата от училище. "Образованието е шанс за учениците да се измъкнат от гетото. Не може да ги държим тук и да ги лишаваме от четмо и писмо. Всички обещаха, че в сряда ще ги пуснат на училище", сподели пасторът на ромите Иван Айдаров.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)