Избрани Новини

Търговци от Благоевград изнасят дърва за огрев в Гърция

В Гърция кубик дърва струва два пъти повече

Голяма част от търговците в Благоевград изнасят дърва за огрев за Гърция,предаде БНТ.  Цената, на която ги продават там, е много по-висока отколкото у нас. В Благоевград един кубик дърва струва около 80 лв., а един тон в Гърция се продава между 75- 100 евро в зависимост от вида на дървата и теглото им. Заради голямото търсене на жителите на Благоевград намирането на хубави дърва на изгодна цената е изключително трудно.

Евгени Кочов продава дърва. Казва, че ако хората от Благоевград се забавят с купуването на дърва за огрев, те може и да свършват. Защото обектите, от които добива, са на изчерпване. А доставянето на дърва от други част на страната повишава значително цената им. “Цената в Ихтиман е 68 лв., като ги докараме тук, те стават 78 лв. Няма как на клиенти да му ги предложиш на 80 лв., трябва някаква печалба да реализираме. Така че предпочитаме да не докарваме от друго места. ”

Търговецът разказва, че за Гърция се изнасят предимно дърва, които нямат пазар у нас и не се търсят. “Това е материал, цер се казва, който на нашия пазар трудно се продава. Който си вземе, на другата година не си взима пак, защото той не гори. Гърците не че го предпочитат, те няма какво друго да вземат.”

Освен дърва все повече се изнасят и пелети за Гърция и Италия. Иван Ризов, управител “Топливо”: “Ако ги изнесат навънка, там цената е по-евтина, купувачът им ги взима по-евтино, ако ги продаде на местния пазар. При положение, че на местния пазар знаете,какви са заплатите, какви са пенсиите, а говорим за Гърция.”

Причина производителите да продават по-евтино стоката си в чужбина е че у нас търсенето на пелети е слабо сравнение с другите страни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов