Хората в Благоевградско се запасяват с дърва за огрев

С наближаване на зимата може да има покачване в цената на дървата

Масово хората от Пиринско започнаха да се запасяват с дърва за огрев, предаде БНТ. Хората се притесняват, че с наближаването на зимата може да има покачване в цената на дървата. Сега един кубик струва около 60 лв., а през зимата цената му може да достигне до 75 лв. От Югозападното горско предприятие в Благоевград казаха, че са осигурили достатъчно количества дърва за огрев за нуждите на живеещите в региона. Цената, на която се предлагат дървата от горските стопанстваq остава същата като миналата година. Василий Маринковски, Югозападно държавно предприятие- Благоевград: “За дъб, бук, цер, габър тя e между 30-40 лв. на пространствен кубически метър".

Хората казват, че купуват дърва предимно от частни търговци, но така излиза по-скъпо.

Асен Теофелов: “За нас, пенсионерите, е много. Защото с 200 лв. да вземеш 10 кубика, защото толкова са ни нужни за цялата зима, трябват 700 лв.”

От горското стопанство обясниха, че хората в малките населени места могат сами да добиват дърва за огрев, така цената излиза в пъти по-ниска. Но за това са необходими специални разрешителни.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"