Три залпа за България проехтяха в Пирин

500 се поклониха на гроба на Тодор Александров

Близо 500 членове и симпатизанти на ВМРО – БНД, патриоти от страната и Македония отбелязаха 91-годишнината от смъртта на революционера Тодор Александров на гроба му в село Сугарево. За церемонията, която се проведе в неделя по обяд, пристигнаха лидерът на партията Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки и председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов, пише "Стандарт".

Край гроба на Тодор Александров завърши обичайният поход на младежите от ВМРО в Пирин планина. Всяка година в края на месец август те преминават маршрута от Банско до Мелник. В рамките на начинанието „Зеленото е родолюбие" участниците в похода тази година почистиха с доброволен труд района около параклиса „Свети Илия".

Стотици членове и симпатизанти на партията се поклониха пред паметта на Тодор Александров и отрупаха гробната плоча с венци и цветя. „Спомням си как през 1987 година тук дойдохме само 3-4 души и отдадохме почит на този велик българин. Радващо е, че с всяка изминала година хората, които идват в Сугарево да уважат паметта на Тодор Александров, са все повече. Това означава, че патриотите, които обичат България, се увеличават", заяви в словото Красимир Каракачанов.

Десетима войводи произведоха с пистолети три залпа за просперитета на България, за силно ВМРО и повече патриотизъм на българите. По традиция над 60 нови членове на организацията получиха своите партийни книжки и положиха тържествена клетва.
Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името му са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Големият патриот намира смъртта си на 31 август 1924 година, като все още не е изяснено кой е истинският подбудител за неговото убийство.