Избрани Новини

Благоевградчани отбелязаха 91 години от гибелта на Тодор Александров

Припомниха живота и делото на българския революционер

С полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 91 години от смъртта на войводата Тодор Александров.  На бюст-паметника  на бележития революционер, който се намира в градинката пред окръжния съд на Благоевград, цветя положиха секретарят на община Благоевград София Янчева, представители на различни институции, политически партии, общественици и граждани.

В тържествено слово  депутатът Атанас Стоянов и Иван Стоянов -  представител на ВМРО, припомниха за живота и делото на българския революционер.

Вчера специален букет цветя бе поднесен и от името на кмета на Благоевград  д-р Атанас Камбитов на гроба на Тодор Александров в село Сугарево.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Големият патриот намира смъртта си на 31.08.1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: “ Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)