Изследват чиновници и ветеринари за бруцелоза

До момента няма нови регистрирани болни животни и хора

Започват изследвания за бруцелоза на специализираните екипи, които работят по ликвидирането на бруцелозата в района на Рилското корито. От РЦЗ-Кюстендил поясниха, че серологичните изследвания на всички хора, които са в риск, също продължават. От днес по график започват изследвания на всички ветеринарни лекари. Ще се изследват и служители на община Рила, които подпомагат и участват в работата на специализираните екипи за ликвидиране и локализиране на бруцелоза в района. „Всички тези хора са в огнището на заразата повече от месец. Те са в пряк контакт с болните животни и също са застрашени, въпреки че са екипирани”, уточниха от здравната инспекция.

Изследванията продължават, но до момента няма нови регистрирани болни от бруцелоза животни и хора.

Положителни за бруцела са 32-ма човека, уточни д-р Красимира Панчева от инспекцията. Положителните проби при животните са общо 217 заразени, които вече са евтаназирани. От тях 212 са кози, 4 крави и 11 овце.

Все още не са умъртвени трите кучета в град Рила, за които вчера стана ясно, че също са дали положителни за бруцелоза проби.

Заповед на директора на ОДБХ-Кюстендил за евтаназия и екарисаж все още не е издадена, въпреки че заразата при кучетата беше установена миналия четвъртък.

Вероятността да има и други заразени животни обаче остава, тъй като все още не са готови резултатите на контактните дворни животни, които бяха изследвани миналата седмица. Протакането на административните процедури по умъртвяване на животните с положителни проби пък създава реални предпоставки за заразяване и на хора.

 Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"