Изследват и свинете за бруцелоза в Рила

Уплашени от заразата местни хора давали издоеното мляко на прасетата си

Започнало е изследване и на свинете за бруцелоза в Рила, където от близо месец върлува тежкото заболяване, каза зам.-кметът на града Лазар Чавков, цитиран от "Труд". До тази мярка се стигнало, след като уплашени от заразата местни хора давали издоеното от козите и кравите мляко и го сипвали на прасетата си. "След два месеца ще започне свинчоколът, трябва да сме спокойни, че всичко е наред със свинското", добави Чавков.

Всичките последни проби на 188 кози, 5 овце и 8 крави от района на Рила са отрицателни, обявиха от областната агенция по контрол на храните в Кюстендил. Отрицателни са и 200-те проби на животни от с. Смочево, където в началото на епидемията беше евтаназирано цяло стадо от 78 болни кози, две крави и дори и кучето пазач. Предстои да се вземат и втори проби срещу заболяването на вече изследваните животни - така е по правилник, каза шефът на агенцията Стоян Саев. Последните 3 болни кози са открити в с.Мурсалево от съседната община Кочериново, те са евтаназирани.

Успокоителна информация идва и от Регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил - няма новозаболели от бруцелоза към досега установените 32 случая в Рила, обяви шефът на дирекцията д-р Христо Кознички.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"