Избрани Новини

Щъркелите вече отлетяха на юг

Това е сигурен знак, че лятото в България е към своя край

Щъркелите вече отлетяха на юг. "Това е сигурен знак, че лятото в България е към своя край и вече може да се очаква по-хладно есенно време", коментира Димитър Попов, председател на БДЗП в град Гоце Делчев.

Когато в Европа наближи есента, белите щъркели се отправят на далечно пътешествие до своите зимни квартири в Централна и Източна Африка.

"Доскоро щъркелите се събираха в полето, за да съберат достатъчно хранителни запаси за дългия път. Около 20 август се събраха в големи ята и потеглиха на път."

Тяхното пътуване е доста продължително и рисково, тъй като голяма част от тях загиват по време на пътя. Изчислено е, че изминават около 12 хиляди километра. Отиват, защото иначе няма как да оцелеят в суровите зимни условия в нашата страна. И се връщат, за да отгледат своите малки.

За съжаление днес в Европа има страни, където щъркелите са на границата на изчезването. Причините за това са много - от промените в климата до намаляването на влажните зони. Белият щъркел е една от най-познатите и обичани птици, символ на семйствто, плодородието и щастието. Според народните вярвания той е свещена птица и носи щастие и късмет на дома и селото, където гнезди. Щъркелът е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той е един от най-чуствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние, хората.

Завръщането на щъркеловите ята свързваме с идването на пролетта и избуяването на новия живот след сивотата на зимата.

Щъркелите се връщат на едно и също място - у дома, в същото гнездо. Двойките обикновено остават заедно цял живот и появата им в гнездото, първите грижи за стягането му, първите ласки между партньорите - всичко това е толкова човешко, че в белотата им хората понякога са ги виждали като младоженци.

Последни от град Гоце Делчев отлетяха двойката щъркели, чието гнездо е върху комина на сградата на Булгартабак. Предстоящото й разрушаване застрашава и техния, граден десетилетия дом. Преди да отлетят, щъркелите дълго кръжаха над старото си гнездо, сбогувайки се с него завинаги, информира ТВ Запад.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов