Избрани Новини

Елтехници строят гнезда за щъркели

Животът

21-04-2015, 11:54

Снимка:

Енерго-Про

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Продължават да се монтират платформи за гнездене

И в началото на тази пролет екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи продължиха да монтират платформи за гнездене, които обезопасяват щъркеловите гнезда, изградени по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Това е част от кампанията на дружеството за опазване на биологичното разнообразие и живота на белия щъркел, както и за предотвратяване прекъсване на електрозахранването в населените места, вследствие на запалвания на щъркеловите гнезда. Като собственик на съоръжения, предпочитани за гнездене от белия щъркел, ЕНЕРГО-ПРО се отнася отговорно към тази дейност и работи в сътрудничество с редица организации като Зелени Балкани, Българското дружество за защита на птиците, еколози и експерти към общините.

 

Специалисти от Разпределителния обслужващ център Горна Оряховица и Габрово монтираха платформи за гнездене на щъркели върху стълбове от електроразпределителната мрежа в градовете Елена, Златарица, Полски Тръмбеш и севлиевските села Кормянско и Буря. Екипи на компанията от Тутракан монтираха платформи в селата Антимово и Калугерене. Такива съоръжения бяха поставени и в село Бистра, а специалисти от Русе монтираха платформи в село Ловско и в Мартен, след получен сигнал от жител на града за застрашено щъркелово гнездо. Специалисти на компанията от Шумен поставиха такива обезопасителни съоръжения в село Блъсково. По молба на кмета във варненското село Калиманци също беше монтирана платформа за щъркелово гнездо.

ЕНЕРГО-ПРО благодари за отговорното отношение на хората, подаващи сигнали за гнезда, застрашаващи както живота на прелетните птици, така и сигурността на електроразпределителната мрежа. За да не се нарушава периодът на гнездене, монтажът на тези съоръжения се извършва преди пролетната и след есенната миграция на птиците. По тази причина поставянето на платформи и обезопасяването на щъркелови гнезда ще продължи след отлитането на птиците през есента.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов