Избрани Новини

Преди 14 години 4-годишно хлапе оцеля в Рила цели 7 дни

Малкият Абди Абгьов е от село Бунцево, Якорудска община

Преди 14 години в Рила планина се изгуби 4-годишно дете. То оцеля, след като прекара 7 дни само в гората. Тогава малкият Абди Абгьов от село Бунцево, Якорудска община бе наречен от медиите Тарзан и Маугли, пише "Труд".

Детето изчезна на 13 юли 2001, година докато родителите му били на сенокос в района на местността Семково. В следващите 7 дни и нощи околностите в радиус от километри са обходени от десетки полицаи, войници, планински спасители и около 500 доброволци. Но нямаше и следа от Абди. На осмия ден берачи на билки открили момчето случайно. То се е отклонило на 15 км от мястото, откъдето е изчезнало, на около 2200 м надморска височина, близо до хижа "Македония". Абди бе уплашен и стресиран, обезводнен, надраскан от храсти, но здрав.

Момчето е спало в планината и пило вода от потоци. Тогава лекарите казваха, че ще има нужда от психолог, за да се справи с травмата.

Днес Абди няма страх от планината и редовно ходи по горите,казват неговите съселяни от село Бунцево. След този случай фамилията се е изселила по Пловдив, за да търсят работа и препитание. Там е ученик последна година и Абди.

"В село Бунцево е останал дядо му, който има стадо крави. През ваканцията Абди го посещава и му помага в отглеждането", разказа кметицата на селото Джемиле Карафеиз. "Днес Абди е голямо, снажно и силно момче. Израсна, без да има лоши спомени от случката. Тези дни и ние в селото се сетихме за случая с Абди преди години покрай инцидента с изчезналото момче пак в Рила. Жалко, че то е починало", каза още кметицата на Бунцево.

 
 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов